A place to learn and play / Childcare centre

 location: mosta, malta

 year: 2016 – current 

 

One of our latest interior projects deals with the development of a childcare centre within the town of Mosta, a much-needed service considering the locality’s high population density and today’s socio-cultural realities in terms of family structure and working patterns. Designed for children aged 0 to 3, vibrancy, colour and textures are replete within this space so as to nourish creativity, imagination and knowledge.

 

The cornerstone of this project is the manner in which the separate rooms are designed. The brief was for the setting of a village, so that a community-based tradition could be instilled within the children. The inclusion of certain emblematic structures within our own society helps invest these young minds with the adequate know-how. Certain areas are therefore devoted to different institutions – the reception and administration area becomes a post office, the first aid area becomes a pharmacy, the sleeping quarters become a hotel, the central open space (the creativity zone) is denoted as an art gallery and a theatre in the round that may be used for quieter activities and small shows. All these zones are colour coded, with bright visuals present throughout so as to allow the children to build a connection. The colours are further delineated on the ground and culminate in a central ‘bus stop’.

 

A green area, abutting the art gallery, helps instil a degree of sensitivity to nature, as well as the sense of responsibility as several projects will centre on the maintenance of this planted patch. Throughout the spaces, customised elements and furniture have been designed to complement the space, whilst always keeping the children’s safety, high hygiene requirements and elemental durability as key aspects.