Dualities / Contemporary space for a young couple

 

location: attard, malta

year: 2013 – 2016

Featured in Places Magazine, Issue 13, December 2016, pp. 12-17

 

This dwelling features some intelligent contemporary spaces to achieve flexibility and versatility. At its heart lies a central double height volume, incorporating an open plan living-dining-kitchen area, which is overlooked by a perched mezzanine and lightweight bridge connecting the two halves of the house at the upper level. The design seeks to maximise space and customised furniture to bring out the full potential of our clients’ living requirements. Being involved from an early stage in the dwelling’s construction, we had the opportunity to suggest interventions that would fulfil this objective. Light filtration was a key design determinant, which we achieved through the integration of skylights and the optimisation of apertures. Design interventions also allow luminance to filter through, such as the floating staircase with its open risers.

 

A number of custom elements enrich the interior space. A window seat, custom-built so as to fit the width of the aperture, is made of rich wooden panelling with clever inset shelves on the sides. The massive kidney-shaped table, sinuous and natural in form, compliments the otherwise rectilinear space. As with every growing family, storage was another key issues for our clients. Several units and shelving, composed of swathes of wood, are features in their own right. Indeed, wood features throughout the property, adding a touch of warmth to the living spaces. The ingenuity of space extends to the upper floor, where a sitting area-cum-office-cum-library has been created in an annex.

 

Bespoke pieces manufactured by The Picture House

Photography by Sean Mallia.