Incubator of ideas / office space

location: balzan, malta

year: 2014 – 2016 

Featured in Places Magazine, Issue 15, April 2017, pp. 29-36

 

This office space, whilst small in essence, boasts a multitude of space-saving and efficient custom-designed solutions that allow for the maximisation of the available area. Housed within a former disused garage, the office was transformed into a clean, intuitive space for simultaneous cohesive and independent work. Light was a fundamental component in the design strategy. The higher space allowed the implementation of a glazed doorway and high-level windows, allowing a stream of filtered light to bask the interior. Custom lighting was added in the form of an inset showing the firm’s logo across the ceiling of the central space. The mezzanine level, a lightweight timber structure perched over a small kitchenette and WC area, allows for meetings between architects and clients, as well as between team members, to occur. Manufactured in collaboration with local carpenters at The Picture House, this customised flexible area also allows for additional working space, and is defined by clean lines and transparency through its clear glass edge. Wood panelling in the mezzanine space adds a node of interest to the otherwise minimal whitewashed walls. A curved feature on the ceiling at the back of the volume complements the rectilinear space, and defines a level of uniqueness that enriches it. The use of a minimal palette composed of white, greys and browns allows the integration of colour, introduced through the bright orange office chairs, leafy indoor plants and the comprehensive library of architecture and art books and technical specifications housed within the office.

 

Photography by Sean Mallia.